X

Para gelmeyince kur yükselir, o zaman para gelmez

Ödemeler dengesi verilerine göre, yılın ilk üç ayında Türkiye ekonomisine kaynağı tespit edilebilen dış kaynak girmedi, eskiden girenler çıktı. Bu dönemde çıkan yabancı kaynak 39 milyon dolar oldu. Halbuki, geçen yılın aynı döneminde dış kaynak girişi 28 milyar dolar olmuştu. Yılın ilk üç ayında kaynağı tespit edilebilen dış kaynak gelmeyince, döviz rezervlerinden yiyerek ve kaynağı bilinmeyen (net hata ve noksan) girişlerle idare etmek zorunda kaldık. Bu dönemde döviz rezervleri 5 milyar dolar azaldı, kaynağı bilinmeyen döviz girişleri 6.6 milyar dolar oldu. Zaten cari işlemler açığı da 11.5 milyar dolardı.
Dışarıdan para gelmeyince, döviz kurları doğal olarak yükseldi. Yükselişin önlenememiş olması da döviz girişlerini sınırladı. Faiz yoluyla döviz kurlarına müdahale ocak ayı sonunda yapıldı, ama sepet bazında (yarım dolar ve yarım Euro toplamı) döviz kurları aylık ortalama olarak mart ayına kadar artmaya devam etti. Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.3 artarak tepe noktasına geldi. Kısacası, döviz kuru gelişmelerine farklı değerlendirmelerle her zaman olduğu gibi geç tepki verildi. Geç tepki, ekonomide doğal olarak sert dalgalanmalara neden oldu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi