X

Biri sıkıp diğeri gevşetirken bize ne olacak?

Amerika Merkez Bankası (FED), yıllardır devam eden parasal genişlemenin durdurulup bir aşamada parasal sıkılaştırmaya gidilebileceği konusunda piyasaları alıştırmaya çalışıyor. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB), yeni bir parasal gevşemeye gidilebileceği yönünde açıklamalar yapmaya başladı. Açıklamaların da ötesinde, bu konuda çalışmalar yapılıp ilk fırsatta parasal genişlemeye gidileceğine artık kesin gözü ile bakılıyor.
FED ve ECB ters yönde para politikası uygulamada yalnız değil. İngiltere’de parasal sıkılaştırmanın gelecek yılın başından itibaren başlayacağı beklenirken, Japonya’nın parasal genişlemeyi hızlandırması olası görülüyor. Dünyanın belli başlı merkez bankaları taban tabana zıt politikaları uygulamanın eşiğindeler. Küresel kriz çıktığında para politikalarında “eşgüdüm” öne çıkmışken, artık “gemisini kurtaran kaptan” yakıştırması daha uygun görünüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi