X

Şapkadan tavşan çıkacak mı?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün büyük bir olasılıkla yeni parasal genişleme kararı verecek. Vermezse, ortalık toz duman olur. Piyasa bu yönde bir karar bekliyor. ECB de çeşitli yollarla böyle bir karar alacağı yönünde piyasaları hazırladı. Piyasa da bu kararın önemli bir bölümünü zaten satın aldı.
Otoriteleri rahatsız edecek boyutlarda Euro’nun değerli olması bir ölçüde yumuşadı. Ama, deflasyon riski daha da arttı. Geçenlerde Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 0.5’e düştüğü açıklandı. ECB’nin hedefinin yüzde 2 olduğu ve enflasyonun daha da düşme eğilimi içinde olduğu düşünülürse, parasal genişleme yönünde Avrupa’nın oldukça fazla yeri olduğu daha iyi anlaşılır. Deflasyon riski zaten kör-topal giden ekonomik büyümeyi daha da kırılgan hale sokuyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi