X

Avrupa'da para bollaşacak mı?

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) açıkladığı bir dizi yeni önlem, küresel düzeyde paranın bollaşabileceği beklentisini doğurdu. ECB’nin daha önceki hamleleri de benzer beklentileri beslemişti. Ama, gerçekleşmeler beklentiler paralelinde olmamıştı. ECB piyasaya neredeyse sınırsız para verdi, ama verdiği para yine kendisine döndü. Çünkü, sorun, parasal aktarım mekanizmasının sakat olmasıydı.
Parasal aktarım mekanizmasındaki sakatlık devam ediyor. Dünkü yazımda da vurgulandığı gibi, bankalar kredi vermek istemiyor, kredi kullanabilecekler de, faizler çok düşük olduğu halde, yeni borçlanmalara gitmek istemiyor. ECB’nin açıkladığı hiçbir önlem bu hastalığı tedavi edebilecek nitelikte değil. ECB’nin yaptığı, “Para vereyim, siz de bu paraları bana getirmeyin” demekten öteye bir şey değil. ECB’den para isteyen yok ki!

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi