X

Döviz kurunda istikrar

Türkiye dövizle düşüp kalkan bir ekonomi. Dövize olan bağlılığımız Türkiye ekonomisinin dışa açıklığının çok yüksek olmasından kaynaklanmıyor. Aksine, Türkiye ekonomisinin dışa açıklığı göreli olarak düşük sayılır. Dövize olan bağlılığımızın çok büyük bir bölümü kendi paramıza güvenmememizden kaynaklanıyor.
Yıllarca yüzde 50 ile yüzde 100 arasında bir enflasyon ortamında yaşamış ekonomik birimler kendi parasının değerinin istikrarlı gideceğine nasıl güvensin ki? Son 10 yıldır dönemsel hıçkırıklar yaşansa da, yıllık enflasyon tek hanede. Ama, Merkez Bankası enflasyon hedeflemesine geçtiğinden beri hedefin hep üzerinde bir enflasyonla yaşıyoruz. Önce hedef yüzde 4 idi. Olmadı, yükselttik. Son yıllarda hedef yüzde 5 oldu. Ama, hâlâ yüzde 5’in üzerinde enflasyon ile geçinip gidiyoruz. Türkiye’nin enflasyonu indirme konusunda sorunları var. Enflasyon öncelikli hedef değil. Olmayınca, döviz her zaman güvenli liman.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi