X

Zamanın fiyatı ve tasarruf eğilimi

Ders kitaplarında “zamanın fiyatı” piyasada oluşan faiz oranı olarak tanımlanır. Size bugün 100 lira vermek yerine bir ay sonra ne kadar istersiniz diye sorsalar, piyasadaki geçerli faiz oranına bakıp karar verirsiniz. Eğer size önerilen ek para yüzde olarak aylık faiz oranının üzerindeyse, 100 lirayı bugün almak yerine bir ay sonra almayı tercih edebilirsiniz.
Bu örneği tüketim ve tasarruf kararı vermeye de uygulayabiliriz. Bugün mü tüketelim bir ay sonra mı diye bir karar verirken, piyasadaki reel faiz oranı genellikle kararımızın bir parçası olur. Reel faiz oranının pozitif olduğunu düşünüyorsanız, tüketmek istediğiniz malın fiyatının bir ay sonraki fiyat artışının yüzde olarak piyasadaki geçerli bir aylık faiz oranının altında olacağını bekliyorsunuz demektir. O halde, tüketimi bir ay kaydırmak kazançlı olabilir. Çünkü, bir ay sonra hem o malı alabilecek hem de elinizde ek para kalabilecek. Bu yönde bir karar aldığınızda, tüketiminizi bir ay erteleyerek bu ay tasarruflarınızı almayı düşündüğünüz malın fiyatı kadar artırmış olursunuz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi