X

Piyasa görmek istediğini görüyor

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) neyi ne zaman yapacağı tartışması artık her toplantısından sonra gündeme gelecek gibi görünüyor. Ne yapacağı aşağı yukarı biliniyor da, ne zaman yapacağı konusunda belirsizlik var. Ama, zamanın giderek yaklaştığı çok açık. Piyasalarda sinirler gergin. Satır aralarında olumlu bir şey görüldüğünde, geçici bir rahatlama oluyor. Bu kez de piyasalar uzun dönemde FED üyelerinin faiz oranı tahminlerinde düşüş gördü, çok sevindi. Halbuki, bu rakam FED’in neyi ne zaman yapacağı hakkında hiçbir ipucu vermiyor.
Her üç ayda bir FED üyelerinin çeşitli makro ekonomik verilere yönelik yaptığı tahminlere göre, bu yıl için ekonomik büyüme tahmini ortalama yüzde 2.9’dan yüzde 2.2’ye çekildi. İlk üç ayda ağır kış koşulları nedeniyle ekonominin yüzde 1 küçülmesi tahminlerin aşağı yönde güncellenmesini gerektirdi diyebiliriz. Yıl sonu işsizlik oranı tahmini yüzde 6.2’den yüzde 6’ya düşürüldü. İşsizlik oranı şu anda yüzde 6.3 görünüyor. 2015 yılı sonunda şimdi yüzde 0 ile 0.25 arasında olan politika faizinin yüzde 1.13 olacağı tahmin ediliyor. 2016 yılı sonunda da politika faizinin yüzde 2.5’e kadar çıkabileceği düşünülüyor. Üç ay önce 2016 yılı sonu için politika faizi tahmini yüzde 2.25 idi. Uzun vadede ise politika faizi tahmini yüzde 4’den yüzde 3.75’e geriledi. Enflasyon tahmini çok az yukarı yönde güncellendi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi