X

Merkez Bankası’nın itibar kaybının maliyeti yüksektir

Merkez Bankası’nın yasası 1930 yılında çıktı. “Para basma yetkisiyle donanmış bir kurum siyasetçinin elinde enflasyon yaratır” korkusuyla yasa yıllarca tartışıldı. Korkudan, Merkez Bankası’nın bütçe finansmanına yönelik borç vermesi yasada hiç yer almadı. Siyasetçilerin Merkez Bankası üzerindeki vesayeti asıl 1950 yılından sonra başladı.
1970’lerin ikinci yarısından bu yana Merkez Bankası’nı izlerim. Genel kurulda başkanı görevden almaya kadar uzanan çok çirkin ve hukuksuz dönemler yaşandı. Para basarak ekonomik büyümeyi hızlandırmak maskesi altında Merkez Bankası siyasi rant dağıtmanın bir mekanizması olarak görüldü. Ama, hiçbir zaman Merkez Bankası kamuoyu önünde siyasetçiler tarafından bugünkü kadar hırpalanıp itibarsızlaştırılmadı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi