X

Eğlenceyi bitirmeye yönelik hazırlıklar

Geçen pazartesi günkü yazımı “İki önemli gelişme kayda değer: 1. FED üyeleri çıkış stratejisinin ayrıntılarını tartışmaya başladı. 2. Amerikan repo piyasasında son dönemde en aktif oyuncu New York FED” diye bitirmiştim. “Ne demek istiyorsun?” sorusu çok sorulunca, gelişmeleri biraz açmak gerektiğini düşündüm.
Piyasalar Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) ağzının içine bakıyorlar. Satır aralarında FED’in ne yapacağı konusunda ipuçları bulmaya çalışıyorlar. Bu arada FED’in ne gibi hazırlıklar içinde olduğuna fazla dikkat etmiyorlar. Son aylarda iki önemli gelişme göze batmaya başladı ve çeşitli çevrelerde daha sık konuşulmaya başlandı.
Dikkat edilirse, FED, toplantılarında üyelerin parasal genişleme sürecinden çıkış stratejisini ayrıntılarıyla konuşmaya başladı. Hem toplantı sonrası yapılan açıklamalardan hem de toplantı tutanaklarından para politikasında normale dönüşte nasıl bir yol izlenmesinin doğru olacağının konuşulduğunu anlıyoruz. Bu konuda iki yaklaşım göze çarpıyor: 1. FED bilançosunu küçültmeli, 2. Bilançosunu küçültmeden, FED elindeki varlıkları geri alım vaadiyle satmalı (ters repo). İki seçeneğin doğrudan sonuçları açısından bir farkı yok. Piyasadaki likiditenin bir ölçüde çekilmesiyle FED faizleri artırabilecek. Ama, iki seçenek arasında orta-uzun dönemli çok önemli farklar var.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi