X

Para politikasında işsizliğin önemi

Birçok merkez bankası, para politikasında kılavuzun fiyat istikrarı olduğunu kabul eder. Fiyat istikrarına odaklanmış merkez bankaları için diğer makro ekonomik hedefler ancak fiyat istikrarına bir tehdit olmadığı dönemlerde öne çıkabilir. Amerika’da durum biraz farklı. Amerikan Merkez Bankası (FED), para politikasında yasası gereği hem fiyat istikrarına hem de azami istihdam yaratmaya odaklanmak durumunda. O nedenle FED’in nasıl bir para politikası izleyeceği, yalnızca enflasyon eğilimlerine değil, işsizlik oranına da bağlı.
Bugünlerde Amerika’da işsizlik oranı yüzde 6.1’e geldi. Fiyat istikrarının sürdüğü bir dönemde işsizlik oranının da göreli olarak düşük bir düzeye gelmesiyle piyasalar FED’in önümüzdeki dönemde uygulayacağı para politikasını tahmin etmeye çalışıyor. Parasal genişleme ne zaman duracak? Parasal sıkılaştırmaya ne zaman başlanacak? Parasal sıkılaştırma beklenenden daha erken gelebilir mi? Bu soruların yanıtları FED için makul işsizlik oranı düzeyinin ne olduğuna bağlı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi