X

Küresel görünüm

Dünyanın önde gelen iktisatçıları Washington’da küresel ekonomik görünümü tartışıyor. Tartışmalarda öne çıkan noktalar birer cümleyle şöyle özetlenebilir:

1. IMF’nin de tahminleri doğrultusunda küresel ekonomik büyüme düşüyor. Düşüş, Amerika hariç, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerden birlikte kaynaklanıyor.

2. Avrupa bocalamaya devam edecek. Euro Bölgesi’nde deflasyon riski küçümsenmeyecek kadar yüksek. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) çabaları, örneğin yeni bir miktarsal gevşeme, işe yaramaz.

3. Dolar diğer ülke paralarına göre değer kazanmaya devam edecek.

4. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) beklenen faiz artırımı erken yerine daha geç olabilir. FED alacağı kararların gelişmekte olan ülkelere yönelik olumsuz etkilerini azaltacak mekanizmalar üzerine kafa yormalı.

Dünyanın önde gelen iktisatçıları deyince, tüm iktisatçıların aynı görüşleri paylaştığı anlamı çıkarılmamalı. “Bir yerde iki iktisatçı tartışıyorsa, ortaya üç farklı görüş çıkar” sözü bu tartışmalarda da geçerli. Yukarıdaki özet daha fazla sayıdaki iktisatçının dile getirdiği görüşler olarak anlaşılmalı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi