X

Borçlu olan güç kaybediyor

Büyük Buhran ve ardından gelen İkinci Dünya Savaşı dünyada güç dengesini değiştirdi. Başını İngiltere'nin çektiği Avrupa güç kaybetti. Güç Amerika'ya kaydı. O dönemde, Avrupa borçluydu, Amerika borç verendi.
2008 yılında derinleşen küresel kriz de dünyada güç kaymasını daha görünür hale getiriyor. Güç, Amerika'dan ve genelde "gelişmiş ekonomiler" denen G-7 ülkelerinden "gelişmekte olan ülkeler" denen başını Çin'in çektiği bir gruba kayıyor.
Güç kaymasının arkasında ekonomilerin dinamizmi, üretkenliği, büyüme iştahı var. Bütün bu özelliklerin güç kazanmaya başlayan gelişmekte olan ülkelerdeki ortak noktası ülkelerin ideallerini borçla değil, kendi kaynakları ile sağlamaya çalışmaları. Borçlular güç kaybediyor. Borç verenler güç kazanıyorlar. Küresel güç, her zaman olduğu gibi, borçludan borç verene doğru kayıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi