X

Küresel ekonomiden görüntüler

Küresel kriz sonrasındaki en belirgin gelişmelerden biri gelişmekte olan ülkelerin eski ekonomik büyüme oranlarına yaklaştıkları, hatta geçtikleri, buna karşılık gelişmişlerin hâlâ topallamakta olduğu. Gelişmekte olan ülkeler ithalatını hızla artırıyorlar. İhracat artışları ise göreli olarak daha sınırlı. Ticaret fazlaları genelde düşüyor. Dış ticaret açıkları olanlarınki de artıyor.
Küresel dengesizlik olarak tanımlanan gelişmekte olan ülkelerin artan cari işlemler fazlası verip gelişmişlerin ise artan oranda açıklar vermesi bir ölçüde düzelme eğiliminde. Düzelmenin kalıcı olup olmayacağı ise iki açıdan çok şüpheli. Birincisi, gelişmekte olan ülkelerdeki iç talep artışının, gelişmişlerde de tasarruf artışının kalıcı olup olmadığı belli değil. İkincisi ise, radikal bir kur ayarlaması olmadan düzelmenin devamının gelebilmesi zor görünüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi