X

Ya fiyat ya da miktar kontrol edilebilir,ikisi birden değil

2001 yılında Merkez Bankası yasası değiştirilip "Banka'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir" ibaresi yasaya konduğunda, "dalgalı kur rejimi" bu amacın ayrılmaz bir parçası olarak takdim edilmişti. Bu yargı doğruydu.
Amaç fiyat istikrarını sağlamaksa, para politikasının eli serbest olmalıydı. Döviz kurlarının düzeyini değiştirmeye yönelik müdahaleler fiyat istikrarı hedefiyle çelişebilirdi. Dolayısıyla, döviz kuru düzeyi para politikasının kaygı alanına girmemeliydi.
Merkez Bankası bu gerçeği her platformda dile getirdi. Getirmekte de haklıydı. Beğenilemese de gerçek buydu. Olağanüstü durumlar hariç, büyük ölçüde bu ilkeye sadık kalındı. Bağırış, çağırışlara rağmen, döviz kuru düzeyi açıkça ve çoğunlukla Merkez Bankası'nın kaygı alanına girmedi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi