X

Enflasyon olumlu yönde şaşırtıyor

Mart ayı tüketici fiyatları enflasyonu beklentinin altında, yüzde 0.4 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayında ise yüzde 1.6 oldu. Bütün dünya ve özellikle gelişmekte olan ülkeler küresel gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlarla enflasyon baskısını enselerinde hissederken, Türkiye gelişmekte olan ülkeler içinde neredeyse en düşük enflasyona sahip ülke konumuna geldi. İşin bu yanı çok sevindirici.
Üretici fiyatlarındaki gelişmeler o denli sevindirici değil. Mart ayında üretici fiyatları enflasyonu yüzde 1.2 oldu. Üretici fiyatları enflasyonu yılın ilk üç ayında yüzde 5.4 olurken, yıllık enflasyon yüzde 10 civarında.
Üretici ve tüketici fiyatları enflasyonunda farklı dinamiklerin egemen olduğu anlaşılıyor. Ama, bu dinamiklerin ne olduğu açıklamaya muhtaç. Bu konuda Merkez Bankası'nın görüşü ileriye dönük olası para politikası önlemleri açısından önemli.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi