X

İç talebi idare etmekte zorlanıyoruz

Geçen yıl gerçekleşen yüzde 9'a yaklaşan ekonomik büyüme sonucunda cari işlemler açığının geldiği düzey kaygı verici oldu. Önce dış finansmanın vade yapısını değiştirmeyi hedef aldığı söylenen parasal önlemler, daha sonra dozu artırılarak iç talep artışının dizginlenmesini hedefledi. Nedense, o arada para politikası faizi de düşürüldü.
Yılın ilk iki ayı itibarıyla iç talep artışında ve özellikle üretimde belirgin bir kırılma görülmüyor. Büyük bir olasılıkla yılın ilk üç ayında da geçen yılın aynı dönemine göre hatırı sayılır bir büyüme oranını yakalayacağız. Cari işlemler açığı da büyük bir olasılıkla milli gelirin yüzde 7.5'ini aşacak. Önlenemeyen bir büyüme, önlenemeyen bir iç talep artışı ve önlenemeyen bir cari işlemler açığı ile karşı karşıyayız.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi