X

Küresel düzeyde şimdilik para bol

Gelişmişlerle gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyüme hızları çok farklı. Bu yıl gelişmişler yüzde 3'ün altında büyürken, gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin ortalama yüzde 6'yı geçeceği tahmin ediliyor. Giderek dünya ticaretinden daha fazla pay alan gelişmekte olan ülkelerin hızlı büyümesi küresel açıdan hem risk hem de fırsat sunuyor.
Risk, gelişmekte olan ülkelerden gelen artan taleple emtia fiyatlarının artması, çeşitli piyasalarda balonların şişmesi. Fırsat ise, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin gelişmişlere omuz vermesi. 2000'li yılların çok büyük bir bölümünde başta Amerika olmak üzere gelişmiş ülkeler küresel büyümenin motoru durumundaydı. Kriz sonrasında gelişmekte olan ülkeler bu rolü üstlenecekmiş gibi görünüyor.
İki farklı kulvarda giden ekonomilerin sorunları da birbirlerinden farklı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi