X

Enflasyonun açıklanmaya ihtiyacı olan tarafları

Tüm dünyada enflasyon riskinden söz edilirken, Türkiye'de enflasyonun tarihinin en düşük düzeylerde seyretmesi şaşırtıcı. Rakamlarla oynanıyor diye bir savı ortaya atmak yanlış. Ama, makro ekonomik dengelerden yola çıkarak Türkiye'de enflasyonun neden düşük olduğu açıklanmaya muhtaç gibi görünüyor.
Yıllık enflasyon Euro Bölgesi'nde yüzde 4'e geldi. Amerika'da yüzde 3'e yaklaşıyor. Aynı bazda enflasyon Çin'de yüzde 6'ya doğru gidiyor, Brezilya'da yüzde 6'yı aştı ve Hindistan'da yüzde 9'a yakın. Türkiye'de ise yıllık enflasyon yüzde 3.9'a geriledi. Tüm ülkelerde enflasyonu yukarı çeken etkenler arasında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar gösteriliyor. Bizde bu kalemler ortalama enflasyona fazla etki yapmıyor.
Bütün dünyada göreli olarak yüksek enflasyon var diye bizde de yüksek enflasyon olması gerekir diye bir kural yok. Her ülkenin kendi iç ekonomik dinamikleri enflasyonu belirleyecektir. Belli ölçüde de, dünyada yaşanan fiyat değişmeleri (örneğin, petrol fiyatları) yurtiçindeki ortalama enflasyonu etkileyecektir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi