X

Sondan bir evvelki hamle

Yunanistan ekonomisinin durumu yeniden gündemde. Avrupa Birliği'nden (AB) ilk kurtarma paketi Yunanistan için açılmıştı. Yunanistan 110 milyar Euro kadar yardım aldı. Piyasalara olan borcunun bir bölümünü IMF ve AB borcuna çevirdi.
Mali yardım Yunanistan'ın piyasalardan 10 yıl vadeli borçlanma maliyetini bir süre yıllık yüzde 12'lerden yüzde 8'lere çekti. Daha sonra, mali yardım karşılığında Yunanistan'dan talep edilen kemer sıkma politikalarına sadık kalınmayacağı piyasalarca sorgulanmaya başladı. Faizler yine yüzde 12'lere fırladı. Maliye politikalarında mutlak anlamda hedeflere yaklaşıldı. Ama, Yunanistan ekonomisi öngörülenin çok ötesinde küçüldü. Vergi gelirleri tahminlerin altında kaldı. Borçluluğu arttı.
IMF-Dünya Bankası yarı yıl toplantılarında Yunanistan'ın, AB ve IMF'den olan borçlarının vadelerinin uzatılmasını ve faizlerinin düşürülmesini talep ettiği haberi yayıldı. Bu konuda AB Maliye Bakanları iki ay önce zaten bu yönde bir uzlaşmaya varmışlardı. Dolayısıyla, bu konuda bir engel çıkma olasılığı az.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi