X

Amerikan ekonomisi sallanıyor mu?

Başlıktaki sorunun yanıtı hangi zaman diliminde konuyu irdelediğinize bağlı. Orta-uzun vadede Amerikan ekonomisinin küresel bazda göreli önemi bugünkünden daha az olacakmış gibi görünüyor. O anlamda sallanıyorlar. Ama, kısa vadede Amerikan ekonomisi hâlâ dünyadaki en dinamik, en yaratıcı ve en önemli ekonomilerin başında geliyor. Amerikan Hazine bonolarının AAA olan kredi derecesinin görünümünün olumsuza çevrilmesi bu gerçeği değiştirmiyor.
Görünümün olumsuza dönmesi aslında Amerikalı siyasetçilere bir ihtar niteliğinde. Küresel krizle mücadele kapsamında bütçe açıkları hızla arttığında, zaten yüksek olan kamu borçluluğunun hızla artış eğilimine girdiğinde, Amerika idaresi sürdürülebilir bir borçluluk oranını hedefleyen orta vadeli bir stratejiyi ortaya koymak zorundaydı. Siyasetçiler ev ödevlerini yapmak yerine, itişmeyi tercih ettiler. Aradan geçen zaman içinde Amerika'da borç dinamikleri daha da bozuldu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi