X

Yolun sonu göründü galiba

Tartışmalar üç yıl önce Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden (AB) mali yardıma ihtiyacı olup olmadığı ile başladı. İki yıl kadar önce tarihin en büyük mali yardımı Yunanistan'a verildi. Ardından, Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırıp borç azaltmaya gitmeden krizden çıkıp çıkamayacağı tartışılmaya başlandı. Şimdi o noktaya da hızla yaklaşıyoruz.
Borçların yeniden yapılandırılıp borç azaltmaya gidilmesinin ihmal edilemeyecek yan etkileri var. Başta Yunan bankaları olmak üzere, Yunanistan'a borç vermiş birçok Avrupa ülkesi bankaları zor duruma düşebilecek. Ek sermayeye ihtiyacı olacak. Yani, bankaları kurtarmaya yönelik olarak AB elini yeniden cebine atmak zorunda kalacak.
Bir başka seçenek Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması ve kendi parasını kullanması. İnkâr edilse de, böyle bir seçeneğin gizli yapılan AB Maliye Bakanları toplantısında ele alındığı anlaşılıyor. Bu seçeneğin de yan etkileri var. Euro'nun bir para olarak itibarının sürdürülmesinde önemli bir yara alınmış olacak.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi