X

'Enflasyon hedeflemesi' itibar kaybediyor

Merkez bankacılığı ekonomide para basma işlevini özel kesimin elinden alıp devlet otoritesi altında tek ele bağlama amacıyla ortaya çıkmıştır. Dünyanın belli başlı merkez bankaları hep bir "para krizi" sonucunda doğmuştur. Amerika'da Federal Reserve'ün kurulmasıyla para krizi önlenmiştir. İngiltere'de "Bank of England" sarrafların altın karşılığında para yerine geçebilen sertifika çıkarmasını engellemek için kurulmuştur. Dünyadaki ilk merkez bankası olarak kabul edilen İsveç Merkez Bankası bir bankacılık krizinin sonucunda doğmuştur.
Merkez bankacılığının doğuşu itibarı olmayan bir sistemi itibarlı hale sokma girişimidir. O nedenle, merkez bankaları öneri ve uygulamalarında itibarı ön planda tutarlar. Kendilerine inanılmasını ve güvenilmesini beklerler. Beceremeyecekleri işlere girişmeye soğuk bakarlar, söz verdiklerini yapmaya gayret gösterirler. Merkez bankalarının günlük siyasetten bağımsızlaştırılması bu özelliklerini güçlendirmeye yöneliktir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi