X

Küresel krizin öncesi ve sonrası

Küresel krizin derinleşmesinin arifesinde Türkiye ekonomisinde önlenemeyen dış açıkları konuşuyorduk. 2008 yılının ağustos ayında yıllık dış ticaret açığı 76.1 milyar dolara gelmişti. Cari işlemler açığı aynı tarihte yıllık 49.2 milyar dolar olmuştu. Bunlar o dönem için tarihi rekorlardı.
Küresel kriz sonrası kırılacak rekorun ne olduğunu bilemiyoruz, çünkü dış açıklar artmaya devam ediyor. Nisan ayı itibarıyla yıllık dış ticaret açığı 87.1 milyar dolara geldi. Mart ayı itibarıyla yıllık cari işlemler açığı 60.5 oldu. Nisan ayı itibarıyla bu rakam büyük bir olasılıkla 64 milyar dolara dayandı.
Küresel krizin derinleşmesiyle Türkiye ekonomisinde küçümsenmeyecek bir düzeltme yaşandı. Yıllık bazda dış ticaret açığı 36.5 milyar dolara kadar, cari işlemler açığı 12.7 milyar dolara kadar gerilemişti.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi