X

Enflasyona şaşıralım mı? Şaşırmayalım mı?

2001 yılından bu yana ilk kez mayıs ayında tüketici fiyatlarındaki aylık enflasyon bu yıl yüzde 2'nin üzerinde gerçekleşti. Çok şaşırtıcı oldu. Geçen yılın aynı ayında aylık tüketici fiyatlarındaki enflasyonun eksi olması nedeniyle, yıllık enflasyon yüzde 4'ün biraz üzerindeyken, mayıs ayında birdenbire yüzde 7.2'ye fırladı.
Enflasyon rakamlarındaki bu denli oynaklık bazı soruları da beraberinde getiriyor. Merkez Bankası ve uyguladığı para politikası ortalama tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri etkilemekte ne derece etkili? Etkiliyse, Merkez Bankası para politikasının gücünü enflasyon hedeflemesi ile tutarlı bir biçimde kullanıyor mu? Etkisizse, enflasyon hedeflemesi odaklı para politikası uyguluyorum diye Merkez Bankası kendisini ve ekonomik birimleri aldatmıyor mu? Enflasyondaki bu denli oynaklık Merkez Bankası'nın ekonomik birimler gözündeki itibarını ne derece etkiliyor?
Bu sorulara yanıt vermek şimdilik kolay değil. Ama, önümüzdeki ay ve yıllarda bu sorulara doyurucu cevaplar bulmak zorundayız. Aksi takdirde, kendimizi aldatmış oluruz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi