X

Olmayacak bir denge arayışından artık vazgeçmeliyiz

Ekonomi politikası yapıcıları olmayacak bir denge arayışı içindeler. Bu dengede, faizler artmayacak; ekonomik büyüme düşecek, ama büyümeye devam edeceğiz; döviz kurları artabilir, ama kur artışları enflasyona fazla yansımayacak; enflasyon hedeflenen düzeylerde kalacak; cari işlemler açığı mutlak olarak düşecek, hiç olmazsa cari işlemler açığının milli gelire oranı düşecek.
Bu dengeyi bulurken, Merkez Bankası politika faizlerini artırmayacak, hatta düşürecek; bütçede sıkılaştırmaya gitmek gerekmeyecek; ekonomi canlı kalacak, ama bankalar kredi artışlarını sınırlayacaklar; bankaların kaynak maliyetleri artacak, ama kredi faizleri artmayacak; Orta-küçük işletmeler kredi alacaklar, ama tüketici kredileri kısılacak.
Ne böyle bir denge var ne de olmayan böyle bir dengenin bazı unsurlarına yakınlaşabilmek için dahi kullanılmak istenen araçlar yeterli.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi