X

Büyüdükçe ithalat talebi hızlanarak artıyor

Dış açıklarla mücadelenin en zor tarafı "ekonomik büyüme ile ekonominin ithalat gereksiniminin birbirlerine paralel gitmemesidir" diyebiliriz. Ekonomi büyüdükçe her bir liralık reel büyüme giderek dolar bazında daha fazla ithalat gerektiriyor. Dolayısıyla, ekonomik büyümeyi yavaşlatmak ithalat talebindeki artışı aynı oranda yavaşlatmıyor. Ekonomi daralınca ithalat gereksinimi daha hızlı düşüyor.
Bu gelişmenin ardında birçok neden olabilir. Nedenlerin başında ihracatın giderek ithalata bağımlı hale gelmesi. Bir başka neden cari işlemler açığının finansmanına yönelik döviz girişlerinin kurlar üzerinde aşağı yönde baskı yapması ve ithal girdilerin giderek yurtiçinde üretilen girdilere göre daha ucuz hale gelmesi. Aynı düzeyde üretim için daha fazla ara malları ithalatı gerekiyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi