X

Çare iç talebi dizginlemek

Bugüne kadar cari işlemler açığı ile mücadele bankaların kredi artışını sınırlama yoluyla yapıldı. Mücadelenin başarılı olduğu söylenemez. Geçen yıl sonunda cari işlemler açığı milli gelirin yüzde 6.5'i olmuşken, üç ay sonra, bu yılın ilk üç ayına bu oranın yüzde 8 civarına geldiği tahmin ediliyor.
Bankacılık sistemi sağlam. Sağlam olduğu için de biraz hırpalamanın bir sakıncası olmadığı düşünülebilir. Kârları düşebilir. Sermaye yeterlilikleri azalabilir. Büyümeleri sınırlanabilir. Bankalarımızın bunların hepsini kaldırabilecek epeyce yerleri var. Ama, cari işlemler açığına çare bankacılık kesiminin elindeki kredi verilebilir kaynaklara el koymak değil. Çare, iç talep artışını durdurmak, ekonomik birimlerin tüketim ve yatırım harcamalarını düşürmek.
Bankalar ellerindeki kredi verilebilir kaynakların bir bölümünü Merkez Bankası na kaptırınca, gidip başka kaynaklar bulabiliyorlar. İç talep canlı olduğu için de buldukları kaynakları krediye dönüştürebiliyorlar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi