X

İniş yumuşak mı yoksa sert mi olur?

Sorunun yanıtı "yumuşak iniş" ve "sert iniş"  kavramlarını nasıl tanımladığımıza bağlı. "İniş" kavramını "cari işlemler açığını tehdit olmaktan çıkaran bir milli gelir düzeyine yaklaşma" olarak tanımlarsak, inişin yumuşak olması "şimdiki milli gelir düzeyinden fedakârlık etmemektir" diyebiliriz. Yumuşak iniş reel ekonomik büyümenin az da olsa devamı demektir. İnişin sert olması ise milli gelir düzeyinden fedakârlık anlamına gelir. Sert iniş ekonominin reel olarak küçülmesidir.
Cari işlemler açığının düşüp (mutlak ya da göreli olarak) milli gelirin reel olarak düşük de olsa arttığı bir denge yakalayabilir miyiz? Yakalayabilirsek, iniş yumuşak olacak demektir. Böyle bir denge için, bugünkü denge ile karşılaştırıldığında, daha düşük bir büyüme oranında daha yüksek bir iç tasarruf dengesine ulaşabilmemiz gerekir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi