X

Hedef bankalar ve tüketiciler

Bankaların kredi verebilecek kaynaklarının sınırlandırılması ve kaynak maliyetlerinin artırılması çabaları devam ediyor. Bugüne kadar Merkez Bankası bu konuda cengaverce mücadele verirken, kervana Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da katıldı. Tüketici kredileri daha riskli kabul edilmeye başlandı. Tüketici kredilerine abanan bankaların konut ve oto kredileri dışındaki tüketici kredilerinde (ihtiyaç kredileri) daha fazla karşılık tutmaları ilkesi benimsendi.
Merkez Bankası'nın daha önce munzam karşılıkları hakkında aldığı kararlarla birleştirilince, BDDK'nın kararları politika yapıcılarının tercihlerini daha da netleştirdi. Para politikası faizi yükseltilmeden seçici bazı kredi faizlerinin yükselmesi isteniyor. Daha yüksek faizlerle öncelikle tüketicilerin, ama genelde tüm ekonomide kredi artışının sınırlandırılması hedefleniyor. Daha az kredi artışıyla daha az iç talep artışı olacağı umuluyor. Böylece, daha az iç talep artışının ekonomik büyümeyi düşüreceği ve cari işlemler açığında bir iyileşmeye neden olacağı düşünülüyor. Hedefte bankalar ve tüketiciler var.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi