X

İhracat artışı tasarruf artışı demektir

Cari işlemler açığı sorununa çözüm için çeşitli fikirler ortaya atılıyor. Farklı fikirler farklı çözümlermiş gibi bir izlenim veriyor. Aslında, hepsi aynı yere çıkıyor.
Kimileri ihracatın artırılması gerektiğini savunuyor. Kimileri ithalat talebinin dizginlenmesini öneriyor. Kısa dönemde ikisi de aynı anlama geliyor. Cari işlemler açığı sorununun "yumuşak iniş" şeklinde çözümü için ekonomide tasarrufların artırılması ya da yatırımların düşürülmesi ya da ikisinin birden gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Cari işlemler açığı bir ekonomide toplam iç tasarrufların toplam yatırımlardan az olması durumunda oluşur. Yurtiçinde oluşan toplam tasarruf açığı (tasarruf-yatırım) yurtdışından tasarruf ithali (cari işlemler açığı) yoluyla dengelenir. Bu eşitlikten yola çıkarak cari işlemler açığının azaltılması iç tasarrufların artırılması ve/veya yatırımların azaltılması yoluyla gerçekleşebilir diyoruz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi