X

Borçların yeniden yapılandırılması bir fırsat yaratıyor

Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması ekonomik istikrar üzerindeki riskleri kontrol edebilmeye yönelik bir fırsat sunuyor. Yeniden yapılandırmayla devlet geçmişte elde etmesi gereken gelirleri önümüzdeki dönemde tahsil edecek. Tahsilat geçmişte yapılamadığından, geçmişte oluşan gelir-gider açığı borçlanma ile finanse edilmişti. Şimdi, tahsilat yapıldıkça, geçmişte alınan borçların o kadarlık kısmının geri ödenmesi gerekiyor.
Kısacası, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasından elde edilen gelirler, cari harcamaların finansmanında değil de, borçların geri ödenmesinde kullanılırsa, bunun makro ekonomik etkisi bir defalık vergi artışı şeklinde olur. Kamu kesiminin tasarrufları ya da diğer açıdan özel kesimin zorunlu tasarrufları artmış olur. Ekonomideki tasarruf açığı azalır. Dolayısıyla, borç yeniden yapılandırma cari işlemler açığının önlenemeyen yükselişine bir fren işlevi görebilir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi