X

Faiz bir politika aracı olmaktan çıkabilir mi?

Son aylardaki gelişmeler kısa vadeli faizlerin bir politika aracı olmaktan çıkarıldığı yönünde işaretler veriyor. Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma adına görüntüde her türlü yola başvurup eskiye göre daha düşük bir faiz düzeyinde piyasayı fonlamaya devam etmesi anlamlı. Seçim kampanyası sırasında Başbakan'ın reel faiz sıfır olmalı iddiası da bu çerçevede değerlendirilebilir. Daha sonra bu yargı Başbakan'ın uzun vadeli stratejisi olarak değiştirildi. Geçenlerde Sanayi Bakanı'nın "faiz politika aracı olarak görülmemeli" mealindeki açıklaması da manidar.
Siyasetçilerin faizi bir politika aracı olarak görmekten memnun olmadıkları gerçeği yeni bir olgu değil. Faizlerin siyasi otorite tarafından tespit edildiği dönemler dahil olmak üzere, nedenleri ne olursa olsun, hiçbir dönemde faizlerin artması hoş karşılanmamıştır. Faizlerin düşmesi için talimat vermek de dahil olmak üzere, faizler artmasın diye her türlü yola başvurulmuştur. Her defasında sonuç hüsran olmuştur. Faizler yüksek diye algılanan düzeylerin üzerine çıkmıştır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi