X

Enflasyonda temel eğilimler

2001 krizi sırasında yeniden rekora ulaşan yıllık enflasyonu üç yıl içinde tek haneli düzeylere indirmek çok büyük bir başarıydı. 2004 yılının ortasında yıllık enflasyon yüzde 7.1'e kadar inmişti. O tarihten sonra enflasyonla mücadelede kalıcı bir başarıdan söz etmek pek mümkün değil.
Grafikten de görüldüğü gibi, 2004-2008 yılları arasında yıllık enflasyon yüzde 7 ile yüzde 12 arasında salındı. Enflasyondaki çıkışların bazılarının arkasında kur artışları vardı. Bazılarının arkasında dolaylı vergilerdeki artışlar vardı. 2008 yılın ikinci yarısında küresel kriz derinleşene kadar enflasyonun alt sınırı olan yüzde 7 bir türlü kırılamadı.
Küresel kriz bir fırsat yarattı. 2009 yılının ikinci yarısında yıllık enflasyon yüzde 5'e kadar geriledi. Dolaylı vergi artışları, göreli olarak gevşek maliye ve para politikaları yıllık enflasyonu yeniden yüzde 10 un üzerine taşıdı. Enflasyonu artıran etkenler geçtikten sonra, küçümsenmeyecek bir iç talep büyümesine rağmen, bu yılın ilk yarısında yıllık enflasyon yüzde 4'ün altını dahi gördü. Şimdi yeniden çıkış eğilimine girdi. Mayıs ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 7 yi aştı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi