X

AB Yunanistan için başkalarını da yakıyor

Yunanistan ekonomisini kurtarma stratejileri kredi derecelendirme kuruluşları ile Avrupa Birliği'ndeki (AB) karar alıcılar arasında bir savaşa dönüştü. Bu savaşın sonuçları çok dramatik olabilir.
Önce Almanya'nın önerisiyle, daha sonra Fransa'nın öncülüğünde Yunanistan'ın vadesi gelen borçlarının borç verenlerce gönüllülük esasına göre daha uzun vadeli tahvillerle değiştirilmesi gündeme geldi. Doğal olarak bu öneri Yunan bankalarınca hemen kabul edildi. Diğer Avrupa bankaları ise ne yapacaklarına bugünlerde karar verecekler.
Yunanistan'ın kredi notunu "çöp" değerine düşüren kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları bu stratejiyi "seçici iflas" olarak yorumlayacaklarını duyurdular. Piyasadaki üç derecelendirme kuruluşunun hepsi bu tavrı takınırsa, Yunanistan tahvillerinin Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından teminat olarak kullanılması bugünkü kurallar çerçevesinde mümkün olmayacak. Yani, Yunanistan resmen iflas etmiş olacak. Çünkü, ECB devrede olmadan Yunanistan ekonomisinin işlemesi söz konusu değil.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi