X

İç talep büyümesine çare bulamadıkça

Mayıs ayında imalat sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.7 büyüdü. Yılın ilk üç ayında imalat sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 14.8 artmıştı. Yılın ikinci üç ayının ilk iki ayında (nisan ve mayıs) imalat sanayi üretimi geçen yılın aynı aylarına göre ortalama yüzde 8.9 daha yüksek gerçekleşti. İlk üç ayla karşılaştırıldığında, imalat sanayi üretimi artışında bir yavaşlama söz konusu.
İmalat sanayi üretim verileri ithalat verileriyle karşılaştırıldığında, üretim artışındaki yavaşlamanın temelde iki nedenden ortaya çıktığı görülüyor: Birincisi dış talep koşulları, ikincisi de ithal malların yerli üretimle ikame edilmesi. Dolayısıyla, iç talep artışı devam ettiği sürece, imalat sanayinde üretim artışının hız kesmesi dış açıklara bir çare olmaktan uzak. Aksine, iç talep büyümesinin tetiklediği ithalatla, dış talep koşullarının engellediği ihracat artışındaki kısıtlama bir araya gelip dış açıklar daha da hızlı artıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi