X

Küresel ekonomik görünüm ve Türkiye riski

Türkiye ekonomisinde cari işlemler açığı arttıkça, küresel ekonomik görünüm Türkiye riski açısından daha da önemli hale geliyor. Cari işlemler açığındaki artışı bir nebze dizginleyebilmek için ihracatımızı artırabilmek önemli. Dolayısıyla, ihracat yaptığımız ülkelerde ekonomik büyümenin gerçekleşmesi gerekiyor. Avrupa'nın şu sıralardaki ekonomik performansı bu anlamda bize yardımcı değil.
Artan cari işlemler açığının finansmanı için daha fazla borçlanabilme olanaklarına sahip olmamız önemli. Dolayısıyla, uluslararası finans sisteminin kesintisiz işlemesi gerekiyor. Uluslararası yatırımcıların risk iştahının azalmaması, hatta artması Türkiye ekonomisindeki bugünkü dengelerin devamı için hayati önemde. Avrupa ve Amerika'daki gelişmeler de bu açıdan bize pek yardımcı olmuyor.
Son aylarda Türkiye ekonomisine yönelik riskler arttı. Risk artışında yurtdışındaki gelişmeler kadar yurtiçinde cari işlemler açığının dizginlenmesine yönelik önlemelerin bir sonuç vermemesi de etkili oldu. Dokuz aydır önlem alınıyor, ama elle tutulur bir sonuç gözlenmiyor. Yurtdışındaki olumsuzluklarla "görünürde önlemlere cevap vermeyen cari işlemler açığındaki artış eğilimi" birleşince, Türkiye ekonomisine yönelik riskler artıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi