X

Kıdem tazminatını fona dönüştürmek doğru bir yaklaşım

Kıdem tazminatı uygulaması ilginç bir yaklaşım. Emekliliğe yönelik tasarruf desek, değil. Çünkü, çalışan işten çıkarıldığında, kıdem tazminatı emekli olmadan da devreye girebiliyor. Zorunlu tasarruf desek, o da değil. Çalışan kendi isteğiyle işten ayrıldığında, kıdem tazminatı hakkını kaybediyor.
Kıdem tazminatı aslında çalışanın işten çıkarılmasını zorlaştıran mali bir yük. işgücü piyasasını katılaştıran bir uygulama. Çalışanları koruyan, çalışmak isteyenlerin iş bulma olasılıklarını azaltan bir sistem.
Kazanılmış haklardan vazgeçmek mümkün olmadığından, Türkiye bu uygulamayı devam ettirmek zorunda. Amaç, çalışanlara çalıştığı yıl ile bağlantılı bir ek gelir sağlamak ise, bu sistem kıyafet değiştirerek devam ettirilebilir. Bazı olumsuz yanları da törpülenebilir. Kıdem tazminatı sistemi bireysel emeklilik sistemine dönüştürülebilir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi