X

Kriz çığlıkları

Ekonomi politikaları bir yerde herhangi bir nedenle tıkandığında, politika yapıcıları saçmalamaya başlar. Türkiye'de son günlerde etkili ve yetkili kişilerce verilen ve gazete sayfalarına yansıyan demeçler bu hali yansıtıyor.
Yurtdışından kaynaklanan riskler yeni değil. Türkiye ekonomisinde hızlanarak artan cari işlemler açığı riski de yeni değil. Geçen yılın kasım ayından bu yana artan cari işlemler açığı finansal istikrarın sürdürülmesine yönelik risk yaratıyor anlayışıyla bir dizi önlemler uygulamaya kondu. Bugüne kadar bu önlemlerin dişe dokunur bir sonucu görülemedi.
İki olasılık var: ya önlemler doğru, ama dozu yetersiz ya da önlemler yanlış. Olasılıklardan ikincisi üzerinde pek durulmak istenmiyor. Onun yerine, etkili ve yetkili ağızlardan ekonomik birimlerin beklentilerinin bozulması hedefleniyor. Doğru ve yeterli dozda uygulanabilecek bir ekonomi politikası yerine beklentilerin bozulup benzer bir sonucun alınmasına çalışılıyor. Yanlış yapılıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi