X

Döviz kurlarını sıçratmak bir politika aracı olamaz

Artan dış açıkların kontrolüne yönelik olarak faiz politikası dışlanınca, döviz kuru iç talep idaresinin bir aracı haline getirildi. Politika yapıcılarının gayretleriyle döviz kurları hareketlendirildi. Son haftalarda da döviz kurları, hareketlenmenin de ötesinde, fırladı.
Merkez Bankası döviz kurlarının fırlamasında baş aktör konumunda. Hem söylevleriyle hem de kullandığı para politikası araçlarıyla döviz kurlarının fırlamasını özendiriyor. 2001 yılından bu yana kamuoyu önünde söylediklerini adeta inkâr ediyor, yalanlıyor.
Dün döviz piyasasında yaşananlar Merkez Bankası'nı bazı önlemler almaya zorladı. Dövizde munzam karşılıklar uzun vadeli yükümlülükler için düşürüldü. Günlük döviz alım ihaleleri sonlandırıldı. Bir anlamda, Merkez Bankası "döviz kurlarının artmasını istiyorum, ama birden bire fırlamasını istemiyorum" demek istedi. En azından piyasa alınan kararları böyle yorumladı. Bu mesajın birkaç aydır gözlenen döviz kurlarındaki genel eğilimi değiştirmesi beklenmemeli.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi