X

Hangi finansal istikrar?

Son haftalarda para piyasalarında yaşananlara bakarak finansal istikrardan söz etmek zor. Döviz kurları artıyor. Faizler inip çıkıyor. Her şeyden önemlisi, "kriz çıkıyor mu?" sorusu daha sık sorulmaya başlandı. Böyle bir ortam finansal istikrar ortamı olarak adlandırılamaz.
Haziran ayında gelişmekte olan ülkeler içinde parasının değeri en fazla düşen ülke Türkiye oldu. Temmuz ayında da parasının değeri en fazla düşen ülkenin Türkiye olacağı düşünülüyor. Bu bir düzeltme değil, yatırımcıların güveninin erozyona uğraması. Piyasaları spekülasyona özendiriyoruz.
Uluslararası yatırımcılar açısından bir ülkenin parasının değerinin düşük olması fırsattır. O ülkeye ucuzken girme fırsatı yaratır. Ama, bir ülkenin parasının değeri sürekli düşme eğilimi gösterirse, o ülkeye girmek yatırımcı için intihar demektir. Para kazanabilme olasılığı sıfırdır. Böyle bir ortamda, daha önce girmişler "zararın neresinden dönersek kârdır" anlayışıyla çıkarlar, yeni yatırımcı gelmez. Herkes beklemeye geçer. Şimdi, Türkiye'de böyle bir ortam yarattık. Neresinden bakarsak bakalım, yaratılan ortama her halde finansal istikrar ortamı diyemeyiz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi