X

Enflasyonun tek haneye gelmesi rahatlatmamalı

Ekonomi politikası uygulamaları tuzaklarla doludur. Önemli tuzaklardan biri de son dönemlerde elde edilen bazı dengelerin artık kalıcı olduğu konusunda politika yapıcılarının kendilerini kandırmalarıdır. Bu tuzağa düşmüş ülke deneyimleri oldukça fazladır.
Faizler ucuz diye borçlanmayı sorun görmemek yanlıştır. 1970'li yılların sonunda yaşanan gelişmekte olan ülke krizlerinde bunu yaşadık. Ders alınmadı. Aynı tuzağa 1990'lı yıllarda Arjantin, 2000'li yıllarda Yunanistan düştü.
Yüksek enflasyonla yaşadıktan sonra enflasyonun tek hanelere gelmesi politika yapıcılarının rahatlaması için bir neden değildir. Bu tuzağa Latin Amerika ülkeleri defalarca düştü. Arjantin ve Venezüella gibi ülkeler hâlâ debeleniyorlar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi