X

Amerika'nın kredi notu düşer mi?

Avrupa ve Amerikan ekonomileri zor bir süreçten geçiyor. Bu süreç içinde yatırımcıların risk iştahı kaçtıkça, gelişmiş ülkelerin finans sistemi belirsizliklere boğuldukça, Türkiye ekonomisi gibi yeni dış kaynak girişlerine ihtiyacı olan ülkelerin durumu zorlaşıyor.
Yunanistan ekonomisinin kurtarılmasına yönelik bir paket ortaya çıktı. Paket belirsizliklerle dolu. IMF dahi, karmaşık bir paketin başarılı olup olmayacağı konusunda belirsizliklere işaret ediyor. Yunanistan'dan sonra kurtarma paketine muhtaç diğer ülkelerde de Yunanistan'ınkine benzer paketlerin gündeme gelmesi söz konusu olabilir.
Daha uzun dönemde sorun olabilecek bir başka gelişme Avrupa Merkez Bankası'nın giderek kredi notu düşen ülkelerin bonoları ile bilançosunu şişirmesi. Bir merkez bankasının bastığı paranın itibarı bilançosundaki varlıkların değeri (sağlamlığı) ile doğru orantılıdır. Avrupa Merkez Bankası'nın bastığı paranın giderek itibar yitirmesi söz konusu olabilir. Euro'nun itibarı açısından Avrupa Merkez Bankası'nın ivedilikle üç yıl evvelki bilanço yapısına kavuşturulması önemli.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi