X

Üçüncü parasal genişleme için zemin hazır

Küresel krizle beraber Amerika'da maliye ve para politikaları küçümsenmeyecek boyutta gevşetilmişti. Maliye politikalarındaki gevşeme hem bütçe açıklarının hem de borçluluğun sürdürülemez düzeyde artması anlamına geldi.
Kongre'de sandalye dağılımı Cumhuriyetçilerin lehine değişmesiyle artan bütçe açıkları ve "borç sorunu" siyasi tartışmaların odağı haline geldi. Borç limitinin artırılması gerektiğinde, Obama İdaresi liderliğindeki Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin bütçe açıklarının azaltılması yönündeki at pazarlığı kızıştı. Sonunda, borç limiti artırıldı, ama maliye politikalarının bundan daha fazla gevşetilmesi olanağı da kalmadı.
Pazarlıklar sonucunda yeni vergi getirilmesi gündemden çıkarıldı. 2012 yılından başlayıp 2014 yılından sonra artan bir harcama kısıntısı programı yapıldı. Maliye politikasında sıkılaştırmaya gidilirken, ekonomik büyümenin teklediği yönünde gelen işaretler de artıyor. Demokratlara yakın birçok iktisatçı maliye politikasında sıkılaştırmaya gitmenin zamansız olduğunu tartışıyor. Obama İdaresi'nin maçı kaybettiği havası yayılıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi