X

Para politikası ne yapmak istiyor?

Para politikasının ne yapmaya çalıştığı konusunda kesin bir fikir oluşturmak giderek zorlaşıyor. Yasasında yazan "enflasyon hedeflemesi" artık para politikasının birinci amacı değil. Kamuoyu ile iletişiminde dile getirilen "finansal istikrar" ise alınan kararlarla daha da bozuluyor. Bir gariplik var. Dokuz aydır bir söylenen diğeri ile tutarlı olmaktan çıktı.
Cari işlemler açığının giderek artması risk dendi. Kısa vadeli dış kaynak istenmediği söylendi. Politika faizi indirildi.
Munzam karşılıkların artırılması yoluyla gerçekleşecek parasal sıkılaştırma ile ekonominin soğutulması gerektiği vurgulandı. Faiz dışı araçlarla parasal sıkılaştırılmaya gidildiği söylendi. Dokuz aydır parasal sıkılaştırma olmadı. Ekonomi de soğumadı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi