X

Para politikası faizi her halükârda düşecek

Önümüzde iki senaryo var.
Birincisi, Avrupa ve Amerikan ekonomilerindeki belirsizliğin devam etmesi ve sorunlara çare bulunmasının zaman alması. İkincisi, doğru ve zamanında kararlar alınarak Avrupa ve Amerikan ekonomilerinden kaynaklanan belirsizliklerin yok olması ve her şeyin 2008 yılı öncesine dönmesi.
Bu iki farklı senaryoya göre Merkez Bankası stratejisini belirlemiş.
Küresel ekonomik görünümün kolaylıkla iyileşmeyeceği, hatta kötüleşebileceği senaryosu altında dış finansman olanakları kısıtlı kalacak. Türkiye'nin ekonomik büyümesi uzun dönemli büyümenin altında kalabilecek. Dolayısıyla, bu senaryoda para politikası faizleri düşürülerek ekonomik yavaşlamanın önüne geçilebilecek. Yurtdışı fon akımlarını caydırmamak, hatta teşvik etmek için faiz koridoru (Merkez Bankası'nın borç verdiği faiz ile borç aldığı faiz arasındaki fark) daraltılabilecek. Ekonomik yavaşlama hızlı olduğu takdirde, munzam karşılıklar da düşürülebilecek.
Küresel ekonomik görünümde her şeyin sütliman olduğu senaryoda gelişmekte olan ülkelere fon akımları yeniden hızlanacak. TL yeniden değerlenme sürecine girebilecek. Ekonomik büyüme hızlanıp cari işlemler açığı daha da yüksek düzeylere gelebilecek. Bu senaryoda yurtdışından fon akımlarını kontrol etmeye yönelik para politikası faizleri düşürülebilecek. Faiz koridoru genişletilebilecek. Bu durumda, Merkez Bankası'nın borç alma faizi borç verme faizinden daha fazla düşürülecek demektir. Ekonomik büyümenin cari işlemler açığını artırdığı hıza göre, munzam karşılıklar artırılabilecek.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi