X

Bu dünyaya enflasyon lazım

Dünyanın büyük ekonomileri tıkandı. Sorunlara çözüm bulunamıyor. Amerika ekonomik büyümeyi sürdürülebilir hale getiremiyor. Avrupa "borç sorunu" içinde debelenip duruyor. Avrupa'nın da, Amerika'nın da sorunu devlet borçları ve bütçe açıkları. Kamu borçlarının geldiği düzey özel kesimin bilançosunu da etkilemeye başladı. Avrupa'daki bankaların en büyük riski Avrupa devletlerine verdikleri borçların kalitesinin giderek düşmesi. Bazı devletlerin sorunu ise piyasadan borçlanamamak.
Küresel kriz Amerika'da özel kesimin borçlarının ve borçlara dayandırılmış menkul kıymetlerin küresel düzeyde bankaları tehdit etmesiyle başladı. Şimdi ise, Avrupa'daki bir grup devlet borçlarının kalitesi bankaları tehdit etmeye başladı. Avrupa ekonomik büyümeyi unuttu. Finansal istikrar öncelikli hale geldi. Amerika'da özel kesimin borç azaltması devam ediyor. Yerine, devlet borçları hızla artıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi