X

2008'den çok farklı bir yerdeyiz

2008 yılında küresel kriz derinleştiğinde gelişmiş ülkelerdeki bankalar yoğun bir biçimde özel kesim borçlarına ya da bu borçlara dayalı menkul kıymetlere yatırım yapmış durumdaydı. Özel kesimin kredibilitesi konusunda kaygılar yoğunlaşınca, zincirleme bir süreç başladı. Bankaların kurtarılması gündeme geldi.
Şimdi, bankaların sorunu "borç sorunu" yaşayan ülke bonolarının akıbeti. Kurallara göre, birçok ülke bonolarına yapılan yatırımın risk ağırlığı sıfırdı. Yani, birçok ülke tahvilleri için bankaların ek sermaye bulundurmaları gerekmiyordu. Halbuki, şimdi bu bonoların ödenip ödenmeyeceği, ödenecekse ne kadar bir kesinti olabileceği konuşuluyor.
Sorun Yunanistan ile bitmiyor. Yelpazenin bir ucunda Yunanistan var. Ama, diğer ucunda Amerika dahi var. Sonuçta, geçen hafta piyasalarda yaşanan karışıklıkta en büyük darbeyi dünyanın belli başlı bankaları aldı. Yapılan spekülasyona göre, bazı ülkelerin bankaları diğerlerine göre çok daha fazla değer kaybetti. Fransa gibi ülkeler banka hisselerinde açığa satışı yasaklamaya kadar gittiler.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi