X

Avrupa bonosu Avrupa'yı kurtarır mı?

Kısa dönemde kurtarır. Bu yolla farklı ülke riskleri tek bir riske indirgenmiş olur. Büyük bir olasılıkla, Avrupa bonosunun faizi Almanya ile Fransa faizlerinin ortasında bir yerde olur. Çünkü, artık risk Avrupa bonosu ile borçlanan ülkenin değil, büyük ölçüde Almanya ve Fransa'nın riski haline dönüşmüştür. Bugün piyasadan borçlanamayan ülkeler çok makul maliyetlerle piyasadan borçlanabilir hale gelirler. "Borç krizi" bitmiş gibi bir hava yaratılabilir. Ama, maliye politikaları eskisi gibi devam ederse, yine sorun çıkar.
Bir anlamda, "borç krizi" çıkana kadar Euro da benzer bir görev görmüştü. Riskleri çok farklı olan ülkeler Euro kullanmaya başladılar. Euro'nun piyasa değeri büyük ölçüde Almanya ve Fransa ekonomilerine endeksliydi. Euro'nun faizi bono çıkaran ülkeden ülkeye farklıydı, ama aradaki fark gerçek riskleri yansıtmayacak kadar azdı. Dolayısıyla, çok daha yüksek maliyetlerle borçlanması gereken ülkeler Almanya ve Fransa'nın sırtından ucuz borçlanma olanağına kavuşmuştu. Bu avantajlarını kullanmaya kalkınca, bugünkü duruma gelindi.
Euro ilk çıktığında da bir grup ülkenin Euro'nun bütünlüğüne risk yaratacağı biliniyordu. Maliye konularında birlik olmadan parasal birliğin zorluğu konuşuluyordu. Kâğıt üzerinde birtakım kriterler konarak (Maastricht kriterleri) bu sorunun çözülebileceği düşünüldü. Umulanlarla gerçekleşenler aynı olmadı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi