X

Avrupa bonosu şimdilik kabul görmüyor

Euro Bölgesi ülkeleri ekonomileri zaten baştan beri birbirinden çok farklıydı. Giderek bir birlik olarak daha da ayrışmaya başladılar. Piyasalar da zorluyor. Piyasaların zorlaması Euro Bölgesi ülkelerini ya birbirinden tamamen koparacak ya da bir grup ülke diğer bir grup ülkenin hamisi durumuna geçip Euro bugünkü haliyle devam edecek.
Yunanistan için ikinci kurtarma paketi oluşturulurken Finlandiya hükümeti Yunanistan'dan yeni borçlanma karşılığında teminat istemişti. İstek gülünçtü, ama iktisadi açıdan anlamsız değildi. İşin ilginç yanı Yunanistan da istenilen teminatı veriyor. Şimdi benzer teminatları Hollanda, Avusturya ve Slovakya da istiyor.
Piyasalar da, Yunanistan gibi Euro ülkelerine borç verirken Euro'nun güçlü ülkelerinin garantör olmasını istiyor. Avrupa bonosunun çıkarılması aslında Euro'nun güçlü ülkelerinin borç krizi içindeki ülkelere garantör olması anlamına geliyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi