X

Kur savaşlarında yeni dönem

Küresel krizin derinleşmesiyle oluşan kur hareketleri bazı ülkeleri önlem almaya zorlamıştı. Özellikle gelişmekte olan ülkeler krizden daha çabuk çıkarak küçümsenmeyecek boyutta yabancı sermaye akımı çekmeye başlamışlardı. Bu ülkelerin bazıları uluslararası sermaye hareketlerini bir biçimde kısıtlamaya çalışmışlardı.
Son dönemde Amerikan ekonomisinin ikinci bir resesyona girip girmeyeceği ve Euro'nun geleceği tartışılırken uluslararası piyasalarda "güvenli liman" arayışları yoğunlaştı. Paraya olan güven azalınca, altına yatırım daha cazip hale geldi. İsviçre Frangı ve Japon Yenine yatırım yapma iştahı arttı. Amerikan doları kısa vadede hâlâ "güvenli liman" olarak algılansa da, orta-uzun dönem için dolar göreli olarak daha riskli olarak görülmeye başlandı.
Uluslararası yatırımcıların "güvenli liman" arayışları Japon Yeni ve İsviçre Frangı'nın değerlenmesine yol açtı. Japonya da, İsviçre de ciddi miktarlarda müdahale gereği duydular. Çok başarılı oldukları söylenemez. Sonunda, İsviçre parasının Euro karşısındaki değerinin 1 Euro'nun 1.2 İsviçre Frangı'nın altına inmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Karar oldukça radikaldi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi